Vals - Allt du behöver veta om vals och andra danser


Valsens historia

Valsens historia

Vals anses ha dansats i över 400 år och valsen började dansas i Frankrike. För drygt 300 år sedan kom valsen till Tyskland & Österrike och fick rejäl fart då. Valsdans ansågs under en tid som opassande och oanständig eftersom den var relativt frigjord.

Den så populära wienervalsen har funnits i omkring 250 år och utvecklades från valsens tidigare varianter i just Wien. Wienervalsen var så populär under slutet av 1700-talet att stora kompositörer som Strauss d.ä. och Strauss d.y. skrev musik till wienervalser där An der schönen blauen Donau av Johann Strauss d.y. är den mest kända.

Valsdansens popularitet minskade under andra halvan av 1800-talet för att sedan blomma upp igen efter 1:a världskriget och då med den moderna valsen. Den moderna valsen som utvecklades i England med bostonvalsen som grund är dock betydligt långsammare är t.ex. wienervalsen.Valsen i Sverige

Valsen i Sverige

Valsen fick sitt fotfäste i Sverige kring mitten av 1800-talet.

Även i Sverige anpassades valsen till den svenska folkmusiken och så småningom uppstod gammalvals eller den så kallande folkliga valsen. Denna typ av val dansas normal till musik från dragspel eller fiol.